Hoe je succesvol kunt ondernemen met MijnVoer.nl

De actuele marktsituatie vraagt veel van uw ondernemerschapskwaliteiten op dit moment. De voerprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe gaat u hier mee om en wat kunt u doen? Het zorgt voor de nodige zorgen op menig veehouderijbedrijf. Echter zorgen uiten is belangrijk, maar er ook iets aan doen is nog veel belangrijker. Kortom: Ondernemen.

Dat voer het grootste gedeelte van uw kostprijs bepaalt hoeven wij u niet uit te leggen. Dat daar juist wat te verdienen valt is voor u waarschijnlijk ook geen nieuws. In onderstaand artikel leggen wij u graag uit hoe u door gebruik te maken van MijnVoer hier op kunt anticiperen en zorgen dat u op dit gebied het beste uit uw bedrijf haalt.

Hoe je succesvol kunt ondernemen met MijnVoer.nl

Roerige tijden, hoge voerprijzen en een oorlog in graanland Oekraine waarvan het einde nog niet in zicht lijkt. U zult denken dat het een hele slechte timing is voor dit artikel. Toch willen wij u meenemen in het proces om u meer te verdiepen en te overtuigen om anders te ondernemen met name op gebied van voer en voerinkoop. Wij krijgen namelijk steeds vaker de vraag: “Hoe moet ik starten met voeren via MijnVoer.nl?”.  Voor ons gaat hier een vraag achter schuil: “Hoe verbeter ik mijn Voermanagement?”

Verandering in Ondernemerschap

Als veehouder heeft u momenteel vele ballen in de lucht te houden, omgevingsvraagstukken, stikstof, droge en natte tijden op het land, maatschappelijke vraagstukken en dan ook nog de huidige marktsituatie. Een hoop dingen waar u wakker van kunt liggen.

Met name de actuele marktsituatie vraagt veel van uw ondernemerschapskwaliteiten op dit moment. De voerprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe gaat u hier mee om en wat kunt u doen? Het zorgt voor de nodige zorgen op menig veehouderijbedrijf. Echter zorgen uiten is belangrijk, maar er ook iets aan doen is nog veel belangrijker.

Dat voer het grootste gedeelte van uw kostprijs bepaalt hoeven wij u niet uit te leggen. Dit is al jaren zo en dit kunnen we momenteel ook moeilijk veranderen. Dat daar juist wat te verdienen valt is voor u waarschijnlijk ook geen nieuws. De vraag is echter meer: Hoe kan ik daar als ondernemer meer op anticiperen en zorgen dat ik op dit gebied het beste uit mijn bedrijf haal. Hoe beredeneer ik zakelijk en goed onderbouwd welke beslissing ik moet nemen op dit gebied?

Verandering relativeren

Wellicht kent u het spreekwoord: “als u hetzelfde doet wat u altijd deed, krijgt u wat u altijd kreeg”? Een spijker op zijn kop in dit verhaal. “We doen het al jaren zo en dat gaat altijd goed dus waarom zou ik ook veranderen?” Als u ondernemend bent zult u minder moeite hebben met deze vraag. U bent namelijk nieuwsgierig of uw bedrijfsvoering efficiënter, beter of makkelijker kan. U zoekt constant naar verbeteringen en wil die ook graag meetbaar maken. Bijvoorbeeld in tijdswinst, geld of (werk)gemak.

De veehouderij is van oudsher een traditionele sector waarbij we bovengenoemd spreekwoord vaak in de praktijk toepassen. Verandering is eng! Zeker als het gaat over voer en voeradvies. Dat gaat namelijk plat gezegd niet alleen over het voeren van koeien of varkens. Dit ligt dieper. Natuurlijk speelt het voeren van uw dieren wel mee maar eigenlijk gaat dit ook over traditie (we doen het altijd zo), personen, vertrouwen en de relatie met uw adviseur. Wij krijgen regelmatig de vraag “Hoe start ik met MijnVoer.nl?”. De vraag achter deze vraag ligt in onze ogen echter anders. De echte vraag is volgens ons: “Hoe breng ik de juiste verbeteringen aan in mijn voermanagement?” Dat blijkt ook vaak als we na telefonisch contact met onze helpdesk een aantal aanvullende vragen stellen als een veehouder zich bij ons meld. Er zitten meer vragen achter enkel een account aanmaken op ons platform en vergelijken van voeders.

Gebruik van MijnVoer

Wellicht heeft u het zelf ook ooit gedaan, een account aangemaakt op ons platform. U bent nieuwsgierig naar prijzen. U wilt weten of u op dit moment scherp inkoopt. Eigenlijk een hele makkelijke tool om eens te testen of u juist nu efficiënt draait. Heel goed eigenlijk en het lijkt op een eerste stap. Op Mijnvoer.nl geven namelijk tal van leveranciers een prijs aan u af voor de samenstelling of grondstof die u graag zou willen bestellen. U heeft direct een vergelijk en weet direct wat u prijstechnisch beter kunt doen of u krijgt bevestiging voor uw scherpe inkoop die u nu al doet. Uit data blijkt dat wij heel veel prijsvergelijk doen, echter niet elke vergelijking leidt tot een bestelling. Dat vinden wij helemaal niet erg. Het is zelfs begrijpelijk. Goed dat veel veehouders zich oriënteren op de voermarkt. Het geeft weer dat we zeker goede rol kunnen spelen in de sector.

Bekeken vanuit de leverancier

Voor onze deelnemende leveranciers voelt dit anders. Zij gaan namelijk met de billen bloot op ons platform met een hele scherpe prijs. Onze leveranciers kunnen dit doen doordat zij overtuigd zijn van hun kracht als productiebedrijf en ons platform benutten als tweede afzetkanaal waar ze zonder al te veel moeite extra voerverkopen realiseren. Ze hebben daarvoor geen extra personeel nodig en kunnen hun capaciteit van de productielocatie optimaal benutten. Doordat zij dit efficiënt doen kunt u als veehouder profiteren van de inspanningen van deze leveranciers en kunt u structureel scherp inkopen.  Tevens betaalt u bij MijnVoer vooraf wat zekerheid van betaling garandeert voor leveranciers waardoor de prijs eveneens scherp gehouden kan worden. Met deze gedachtegang bent u eigenlijk altijd verzekerd van een eerlijke prijs. Met name ook omdat u op het platform enkel de 2 scherpst geprijsde en uw voorkeursleverancier te zien krijgt. Het is leveranciers dus alles aan gelegen scherp te werk te gaan anders bereiken ze u niet.

Hoe start ik op MijnVoer.nl

In veel gevallen hangt het (durven) starten met MijnVoer.nl vast aan relaties en kennisniveau. Soms zien we dat veehouders niet vertrouwen op hun kennisniveau en leunen op een vaste adviseur van het bedrijf dat er ook voer levert. Eigenlijk een relatie die in veel gevallen niet gemakkelijk voorbij gelopen kan worden om wat voor reden dan ook. Hij heeft namelijk de kennis in pacht en het is wel gemakkelijk want u hoeft niets te regelen en u kunt hem bellen bij problemen. Alles wordt geregeld maar u heeft geen idee van de huidige marktsituatie om u heen. Buiten de informatie die u van hem krijgt of vergelijkingen uit studieclubs of van collega’s uit de buurt. Wij denken dat hier voor veel bedrijven de eerste winst ligt. Bewustwording van uw eigen positie en dat kan heel eenvoudig op ons platform.

Werken met een onafhankelijk adviseur

Opstarten gaat makkelijker als u uzelf eens inlaat met een onafhankelijk adviseur.  Zij kunnen u in eerste instantie vertellen wat ze voor u kunnen betekenen en inventariseren wat uw wensen zijn. Daarnaast kunnen ze uw kennisniveau op gebied van voer (zowel technisch als economisch) bijbrengen. Op onze website vind u een greep uit een aantal adviseurs die o.a. met Mijnvoer werken. Deze kunnen u bijstaan op gebied van samenstellingen maken, gebruik van het platform en brengt u zeker ook de nodige knowhow bij op het gebied van voer en effect op uw veestapel van bepaalde keuzes. Ook kunnen zij u helpen bij het analyseren van de grondstoffenmarkt waardoor u zelf uw voerdermiddelen makkelijk kunt optimaliseren/aanpassen aan de huidige marktomstandigheden. Zo kunt u op gebied van economie, kennis en gemak op het scherpst van de snede werken.

Gebruikerservaringen

Mocht u uzelf willen verdiepen in het gebruik van MijnVoer is er door de jaren heen al wat leesvoer onststaan met gebruikerservaringen en nieuwberichten. Ook kunt u eens contact opnemen met onze helpdesk. Zij helpen u graag verder.  Een greep van de nieuwsberichten vind u hieronder:

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/03/02/varkenshouder-chris-hoeven-bespaart-veel-geld-met-mijnvoer

https://www.melkvee.nl/artikel/371382-mijnvoer-introduceert-scan-en-vergelijk-service/

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/04/02/varkenshouders-besparen-kosten-met-mijnvoer

https://www.pigbusiness.nl/artikel/395709-forse-besparing-op-voerkosten-mogelijk/